Naleśniki z kapustą i pieczarkami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Soja

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Soja

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka wody
  • 0,5 szklanki jasnego piwa
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • Szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 40 dag pieczarek
  • 30 dag kapusty białej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Sos sojowy do smaku

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Jajko, żółtka, szczyptę soli i olej zmiksować, połączyć z wodą i piwem. Dodać przesiane mąki, zmiksować na gładkie ciasto, odłożyć na pół godziny. Następnie z ciasta usmażyć cienkie naleśniki.





Krok 2

Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone w kosteczkę pieczarki, podsmażyć. Kapustę drobno posiekać, ugotować w osolonej wodzie, osączyć, odcisnąć, połączyć z pieczarkami. Dodać bułkę tartą, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać.





Krok 3

Naleśniki posmarować farszem, zawinąć boki i zwijać jak gołąbki.





Krok 4

Płatki kukurydziane zmiksować, połączyć z płatkami owsianymi.





Krok 5

Przygotowane naleśniki panierować w roztrzepanym jajku i płatkach. Rumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.





Wskazówki

Naleśniki podawać z czerwonym barszczem lub sosem pieczarkowym.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.