Sernik jogurtowy z malinami

Pyszny i delikatny w smaku sernik jogurtowy. Dodatkowo pospyany świeżymi malinami i płatkami migdałowymi. To z pewnością moje ulubione ciasto.

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Spód:

  • 200 g ciasteczek pełnoziarnistych
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 2 budynie w proszku
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 100 g płatków migdałowych
  • 200 g malin

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180°C.



Krok 2

Ciastka pełnoziarniste rozdrabniamy przy pomocy blendera. Dodajemy roztopione masło i zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy nim spód. Wkładamy do piekarnika na 10 minut.



Krok 3

W tym czasie przygotowujemy masę jogurtową. Żółtka ubijamy z jogurtem, następnie dodajemy budyń i proszek do pieczenia. Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę. Przy pomocy łyżki delikatnie łączymy obie masy. Wylewamy na upieczony ciasteczkowy spód.



Krok 4

Pieczemy 60 minut. Po wyjęciu z pieca posypujemy wierzch płatkami migdałów oraz malinami.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

bietka

Opublikowany: 2017-12-27 11:02:00

Takie serniczki to ja bardzo lubię :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.