Malinowa Chmurka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt

  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru ,
  • 1 szklanka mąki pszennej ,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej ,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietanowa

  • 0,5 l śmietanki łaciate 30 %,
  • 250 g mascapone,
  • 0,5 szklanki cukru pudru ,
  • 3 łyżeczki żelatyny

Maliny

  • 0,5 kg malin,
  • 2 galaretki brzoskwinia

Beza

  • 4 białka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 100 g płatków migdałowych

Przygotowanie

Biszkopt

Bialka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli, dodac żółtka i miksować, wsypac przesiane mąki i proszek do pieczenia. Wymieszac delikatnie. Piec 160-170 stopni okolo 40 minut.



Masa śmietanowa

Zelatyne przygotować według przepisu, ostudzić,śmietanę zmiksować z cukrem i mascapone dodac żelatynę,wymieszać.



Maliny

Maliny opłukać i wlozyc do garnka, poddusić aby lekko się rozgotowały, dodac galaretkę i ostudzić.



Beza

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodać cukieri zmiksować, dodac płatki migdałowe i wymieszac. Przelozyc na wyłożoną papierem blaszkę. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Po 10 minutach zmiejszyc do 120 stopni i suszyć około 1,5 godziny. Zostawi do ostygnięcia.



Przełożenie

Biszkopt Masa Maliny Masa Beza



Wskazówki

Ciasto schłodzić, lepiej smakuje beza.Warto sie poświęcić troche pracochłonne ale za to jaki efekt... Polecam. Smacznego.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.