Mus czekoladowy ze słonym karmelem

Deser w paryskim stylu, idealny na romantyczny wieczór.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • − 180 ml śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • − 100 g cukru
  • − 3 łyżki solonego masła
  • − 100 g czekolady deserowej
  • − 70 g czekolady mlecznej
  • − 4 duże jajka
  • − 20 g czekolady karmelowej – do dekoracji
  • − ¼ łyżeczki soli morskiej w płatkach

Przygotowanie

Krok 1

Do szerokiego garnka o grubym dnie wsypujemy cukier. Stawiamy na średnim gazie i gotujemy bez mieszania do momentu, aż cukier zacznie się roztapiać na brzegach garnka. Doprowadzamy do rozpuszczenia, rzadko mieszając, aż do uzyskania bursztynowej barwy, po czym ściągamy z palnika.



Krok 2

Do garnka dokładamy masło, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Stopniowo dodajemy śmietankę Łaciatą i mieszamy, aby rozbić wszystkie grudki. Gdy karmel nabierze gładkiej konsystencji, dokładamy czekoladę i delikatnie mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Przelewamy masę do miski i odstawiamy do ostudzenia. Kiedy będzie letnia, dodajemy żółtka i mieszamy je z masą.



Krok 3

W oddzielnej miseczce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek z solą morską przekładamy do czekoladowej masy i delikatnie mieszamy całość do połączenia wszystkich składników.



Krok 4

Gotowy mus przekładamy do pucharków, pozostawiamy w lodówce na 8 godzin.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.