Deser w paryskim stylu, idealny na romantyczny wieczór.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Do szerokiego garnka o grubym dnie wsyp cukier. Gotuj na średnim gazie bez mieszania, aż do momentu, gdy cukier zacznie się roztapiać na brzegach garnka. Doprowadź do rozpuszczenia, rzadko mieszając, aż do uzyskania bursztynowej barwy. Następnie zdejmij z palnika.
Do garnka dołóż masło i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Stopniowo dodawaj śmietankę i mieszaj, aby rozbić wszystkie grudki. Kiedy karmel nabierze gładkiej konsystencji dołóż czekoladę. Delikatnie mieszaj, aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Przelej masę do miski i odstaw do ostudzenia. Gdy masa będzie letnia dodaj do niej żółtka i wymieszaj.
W oddzielnej miseczce ubij białka na sztywną pianę, wraz ze szczyptą soli. Pianę z białek przełóż do czekoladowej masy i delikatnie wymieszaj, aż do połączenia wszystkich składników.
Gotowy mus przełóż do pucharków i pozostaw w lodówce na min. 8 godzin. Przed podaniem udekoruj deserki czekoladą karmelową. Smacznego!
Dodaj komentarz