Mus czekoladowy ze słonym karmelem

5.00
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Jajko kurze

Składniki

Składniki:

− 180 ml śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)

− 100 g cukru

− 3 łyżki solonego masła

− 100 g czekolady deserowej

− 70 g czekolady mlecznej

− 4 duże jajka

− 20 g czekolady karmelowej – do dekoracji

− ¼ łyżeczki soli morskiej w płatkach

Przygotowanie

Krok 1

  • Do szerokiego garnka o grubym dnie wsypujemy cukier. Stawiamy na średnim gazie i gotujemy bez mieszania do momentu, aż cukier zacznie się roztapiać na brzegach garnka. Doprowadzamy do rozpuszczenia, rzadko mieszając, aż do uzyskania bursztynowej barwy, po czym ściągamy z palnika.

Krok 2

  • Do garnka dokładamy masło, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Stopniowo dodajemy śmietankę Łaciatą i mieszamy, aby rozbić wszystkie grudki. Gdy karmel nabierze gładkiej konsystencji, dokładamy czekoladę i delikatnie mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Przelewamy masę do miski i odstawiamy do ostudzenia. Kiedy będzie letnia, dodajemy żółtka i mieszamy je z masą.

Krok 3

  • W oddzielnej miseczce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek z solą morską przekładamy do czekoladowej masy i delikatnie mieszamy całość do połączenia wszystkich składników.

Krok 4

  • Gotowy mus przekładamy do pucharków, pozostawiamy w lodówce na 8 godzin.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0