Małże faszerowane to prosty przepis, który zachwyci Twoich domowników. Danie idealne, zwłaszcza na imprezy okolicznościowe. Pyszna propozycja dla zwolenników owoców morza.
Danie: Kolacja
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Małże dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. W garnku rozgrzewamy 60 g masła, na którym umieszczamy małże i smażymy, aż się otworzą. Następnie zdejmujemy połówkę muszli.
Czosnek, cebulą i ¾ natki pietruszki drobno kroimy. Następnie ucieramy z 90 g masła, przyprawiamy solą i pieprzem.
Muszle z małżami napełniamy masłem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 5 min. Przyozdabiamy resztą natki pietruszki i pokrojoną cytryną.
Dodaj komentarz