Małże faszerowane

Małże faszerowane to prosty przepis, który zachwyci Twoich domowników. Danie idealne, zwłaszcza na imprezy okolicznościowe. Pyszna propozycja dla zwolenników owoców morza.

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g małży
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g masła Łaciate
  • 1 natka pietruszki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • cytryna

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Małże dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. W garnku rozgrzewamy 60 g masła, na którym umieszczamy małże i smażymy, aż się otworzą. Następnie zdejmujemy połówkę muszli.



Krok 2

Czosnek, cebulą i ¾ natki pietruszki drobno kroimy. Następnie ucieramy z 90 g masła, przyprawiamy solą i pieprzem.



Krok 3

Muszle z małżami napełniamy masłem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 5 min. Przyozdabiamy resztą natki pietruszki i pokrojoną cytryną.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.