Danie: Podwieczorek
Osób: 9
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Masło podgrzać, rozpuścić, ostudzić.
Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z jedną łyżką cukru, wlać ciepłe mleko, wsypać 5 łyżek mąki, wymieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2 żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać do wyrośniętego ciasta, wsypać resztę mąki, skórkę cytrynową, sól, wyrobić. Pod koniec dodać masło i wyrabiać jeszcze przez 8-10 minut. Odłożyć do wyrośnięcia.
Ser przemielić przez maszynkę.
Margarynę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami utrzeć na puszystą masę, połączyć z serem, dodać rodzynki, aromat pomarańczowy i dokładnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do formy z bokami, wyłożyć masę serową, posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 180°C około 40-45 minut.
Dodaj komentarz