Ciasto drożdżowe z serem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 9

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 9

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka Łaciate
  • 3 dag drożdży
  • 15 dag cukru
  • 10 dag masła Łaciate
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 10 dag margaryny
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • ½ kg sera twarogowego
  • Rodzynki

Przygotowanie

Krok 1

Masło podgrzać, rozpuścić, ostudzić.



Krok 2

Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z jedną łyżką cukru, wlać ciepłe mleko, wsypać 5 łyżek mąki, wymieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



Krok 3

2 żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać do wyrośniętego ciasta, wsypać resztę mąki, skórkę cytrynową, sól, wyrobić. Pod koniec dodać masło i wyrabiać jeszcze przez 8-10 minut. Odłożyć do wyrośnięcia.



Krok 4

Ser przemielić przez maszynkę.



Krok 5

Margarynę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami utrzeć na puszystą masę, połączyć z serem, dodać rodzynki, aromat pomarańczowy i dokładnie wymieszać.



Krok 6

Ciasto wyłożyć do formy z bokami, wyłożyć masę serową, posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 180°C około 40-45 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.