Daktyle i płatki owsiane przełóż do miseczki i zalej gorącą wodą. Odstaw na 10 - 15 minut, aby zmiękły.
W międzyczasie do miski przełóż tartą marchew, masło orzechowe, migdały, mleko w proszku i przyprawy. Na koniec dodaj namoczone i odsączone z wody daktyle oraz płatki owsiane. Zblenduj całość na gładką masę (zamiast blendera ręcznego możesz użyć malakser lub blender kielichowy). Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste - dolej trochę wody po daktylach, jeśli zbyt rzadkie - dodaj więcej płatków owsianych.
Spróbuj powstałej masy - dodaj odrobinę miodu wedle uznania.
Dłonie zwilż wodą i uformuj z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtocz w mielonych orzechach lub wiórkach kokosowych. Przełóż do lodówki na 2 - 3 godziny. Smacznego!
Dodaj komentarz