Marchewkowe, bezglutenowe kule mocy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g obranej i startej drobno marchewki
  • 150 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 50 g migdałów
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 10 dużych suszonych daktyli
  • 100 ml gorącej wody
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 2/3 łyżeczki cynamonu
  • 2/3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • opcjonalnie - wiórki kokosowe do obtoczenia kulek

Przygotowanie

Przygotowanie:

Daktyle i płatki owsiane, przełóż do miseczki i zalej gorącą wodą. Odstaw na 10 - 15 minut, aby zmiękły.
W międzyczasie do miski przełóż tartą marchew, masło orzechowe, migdały, mleko w proszku i przyprawy. Na koniec dodaj namoczone i odsączone z wody daktyle i płatki owsiane. Zblenduj całość na gładką masę (zamiast blendera ręcznego możesz użyć malakser lub blender kielichowy). Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste - dolej trochę wody po daktylach, jeśli zbyt rzadkie - dodaj więcej płatków owsianych.
Spróbuj, jeśli wolisz bardziej słodkie - dodaj odrobinę miodu.
Dłonie zwilż wodą i uformuj z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtocz w mielonych orzechach lub wiórkach kokosowych. Przełóż do lodówki na 2 - 3 godziny. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.