Pudding dyniowy

To aromatyczny budyń, który osłodzi każdy jesienny poranek. Dynia doskonale rozgrzewa i nadaje się znakomicie nie tylko do potraw śniadaniowych, ale o każdej porze dnia.

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • ½ dyni
  • 125 ml mleka Łaciate 2%
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka miodu
  • ok. 100 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 2 orzechy włoskie

Przygotowanie

Krok 1

Dynię obierz i usuń z niej pestki. Miąższ pokrój w kostkę.



Krok 2

Na garnku umieść sito, wlej wodę do garnka tak, aby nie sięgała sitka. Umieść na ogniu. Na sito wyłóż pokrojoną dynię. Gotuj przez ok. 20 minut, aż dynia zmięknie.



Krok 3

Ugotowaną dynię wraz z mlekiem, cynamonem, gałką muszkatołową, imbirem, kurkumą i miodem zmiksuj blenderem.



Krok 4

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Orzechy włoskie obierz. Pudding przełóż do miseczek i udekoruj go ubitą śmietanką oraz orzechami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.