Pudding dyniowy

To aromatyczny budyń, który osłodzi każdy jesienny poranek. Dynia doskonale rozgrzewa i nadaje się znakomicie nie tylko do potraw śniadaniowych, ale o każdej porze dnia.

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - ½ dyni
  • - 125 ml mleka migdałowego
  • - ¼ łyżeczki cynamonu
  • - ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • - ¼ łyżeczki imbiru
  • - ¼ łyżeczki kurkumy
  • - 1 łyżka miodu
  • - ok 100 ml Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • - 2 orzechy włoskie

Przygotowanie

Krok 1

Dynię obieramy, usuwamy pestki. Kroimy miąższ w kostkę.



Krok 2

Na garnku umieszczamy sito, wlewamy wodę do garnka, tak aby nie sięgała sitka. Umieszczamy na ogniu. Wykładamy na sito pokrojoną dynię. Gotujemy przez ok 20 minut, aż dynia zmięknie.



Krok 3

Dynię wraz z mlekiem, cynamonem, gałką muszkatołową, imbirem, kurkumą i miodem miksujemy blenderem.



Krok 4

Schłodzoną Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Orzechy włoskie obieramy. Pudding przekładamy do miseczek i dekorujemy ubitą śmietanką Łaciatą oraz orzechami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.