Marmurkowe pierogi z borówkami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 35 dag mąki pszennej
  • 1 szkl. wody
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 łyżka śmietany Łaciate 22%
  • 1 łyżka kakao
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Sól
  • 1,5 szkl. borówek amerykańskich
  • Śmietana gęsta Łaciata 36%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Cukier
  • Jajko

Przygotowanie

Krok 1

Do przesianej mąki dodać jajko, szczyptę soli, masło rozpuszczone w ciepłej wodzie i śmietanę. Wymieszać łyżką lub nożem, podzielić na 2 części.



Krok 2

Jedną część ciasta zagnieść jasną, a drugą połączyć z kakao i cynamonem. Oba kolory ciasta posiekać i razem połączyć, przykryć i odłożyć na 20-25 minut.



Krok 3

Następnie rozwałkować, pokroić w prostokąty, ułożyć po kilka borówek i dokładnie zlepić. Partami wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty od chwili zagotowania. Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem i cukrem waniliowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.