Krwiste steki wołowe

Bardzo efektowne i pyszne. Idealne na dobrej jakości mięsie wołowym. Soczysta i delikatna wołowina to wspaniałe danie, które można przygotować samodzielnie również w domu – nie tylko w drogiej restauracji.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g dobrej jakości mięsa wołowego na steki
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 1 gałązka tymianku
  • - 1 duża marchewka
  • - ½ szklanki czerwonego wina
  • - 2 łyżki miodu
  • - 5 pieczarek
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 2 łyżki klarowanego masła
  • - 1 cebula

Przygotowanie

Krok 1

Mięso kroimy na steki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Rozgrzewamy na patelni klarowane masło. Wrzucamy na rozgrzane masło 2 ząbki czosnku (w łupinkach!), a następnie dodajemy steki i obsmażamy je z każdej strony maksymalnie po 3 minuty. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Steki przekładamy do naczynia i wstawiamy do piekarnika na ok. 3 minuty. Po tym czasie odstawiamy i pozwalamy mięsu odpocząć.



Krok 2

Obieramy i kroimy cebulę, 1 ząbek czosnku, marchewkę i pieczarki. Podsmażamy na patelni po stekach. Po ok. 5 minutach dolewamy wino i miód. Doprawiamy tymiankiem do smaku i redukujemy sos.



Krok 3

Steki podajemy z pieczarkami i marchewką. Idealnie przygotowane będą miały piękny, czerwony kolor po przekrojeniu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.