Danie: Obiad
Osób: 2-3
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Wegetariańskie
Makaron Udon przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzić i odstawić. Przygotować marynatę do tofu - sos rybny, sojowy, cukier, sok z limonki, płatki chili oraz cukier wymieszać w większej misce. Tofu pokroić w kostkę i dodać do marynaty.
Grzybki mun zalać gorącą wodą i odstawić do napęcznienia. Na głębokiej patelni rozgrzać olej arachidowy. Dodać drobno pokrojony czosnek, podsmażyć, następnie dodać tofu (bez marynaty). Smażyć przez około 5 minut. Wbić jajka i podsmażyć przez około minutę na małym ogniu delikatnie mieszając.
Dodać makaron oraz marynatę. Smażyć mieszając przez kolejne 5 minut. Dodać kiełki fasoli mung oraz pokrojony drobno szczypiorek i kolendrę ( połowę kolendry odłożyć do dekoracji). Orzeszki ziemne podprażyć na suchej patelni i dodać do makaronu. Podawać udekorowane świeżą kolendrą oraz połówkami limonki.
Dodaj komentarz