Pad Thai z marynowanym tofu

Danie: Obiad

Osób: 2-3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 2-3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 100 g makaronu pszennego Udon
  • - 2 jajka
  • - 200 g naturalnego tofu
  • - 1 szklanka kiełków fasoli mung
  • - Pół szklanki grzybów mun (przed namoczeniem)
  • - 1 pęczek szczypiorku
  • - 1 pęczek kolendry
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 2 łyżki oleju arachidowego
  • - 2 łyżki sosu rybnego
  • - 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • - 2 łyżki soku z limonki
  • - 3 łyżki brązowego cukru
  • - 2 łyżki pasty tamaryndowej
  • - 1 łyżeczka płatków chili
  • - orzeszki ziemne do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Makaron Udon przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzić i odstawić. Przygotować marynatę do tofu - sos rybny, sojowy, cukier, sok z limonki, płatki chili oraz cukier wymieszać w większej misce. Tofu pokroić w kostkę i dodać do marynaty.



Krok 2

Grzybki mun zalać gorącą wodą i odstawić do napęcznienia. Na głębokiej patelni rozgrzać olej arachidowy. Dodać drobno pokrojony czosnek, podsmażyć, następnie dodać tofu (bez marynaty). Smażyć przez około 5 minut. Wbić jajka i podsmażyć przez około minutę na małym ogniu delikatnie mieszając.



Krok 3

Dodać makaron oraz marynatę. Smażyć mieszając przez kolejne 5 minut. Dodać kiełki fasoli mung oraz pokrojony drobno szczypiorek i kolendrę ( połowę kolendry odłożyć do dekoracji). Orzeszki ziemne podprażyć na suchej patelni i dodać do makaronu. Podawać udekorowane świeżą kolendrą oraz połówkami limonki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.