Tacos z krewetkami i awokado

Kolorowe tacos z krewetkami, salsą pico de gallo i kremowym awokado to pomysł na pyszny obiad w meksykańskim stylu. Małe kukurydziane tortille do tacos można kupić coraz częściej w większych sklepach, a nawet dyskontach.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 małe kukurydziane tortille
  • 5 liści sałaty rzymskiej
  • 200 g krewetek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 awokado
  • świeża kolendra
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Salsa pomidorowa:

  • 2 pomidory
  • 1 łyżka soku z limonki
  • ½ ząbka czosnku
  • ¼ cebuli
  • ¼ papryczki chili
  • świeża kolendra
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Opcjonalnie:

  • papryczka chili

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki rozmroź, jeśli używasz mrożonych. Następnie je oczyść, usuń ciemne jelito i pancerz (najlepiej razem z ogonkami – będzie się łatwiej jadło).

Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj drobno na pastę. Połącz w miseczce z krewetkami, oliwą z oliwek i 1 łyżką soku z limonki. Odstaw na chwilę do zamarynowania, najlepiej w temperaturze pokojowej.



Krok 2

Przygotuj salsę pomidorową. Pomidory umyj i osusz. Przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, a następnie miąższ pokrój w drobną kostkę.

Czosnek, cebulę i papryczkę chili drobno pokrój.

W miseczce wymieszać wszystkie składniki.

Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw na czas przygotowania pozostałych składników.



Krok 3

Krewetki smaż na patelni bez tłuszczu po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Posól i popieprz.

W międzyczasie awokado obierz, usuń pestkę i pokrój w kostkę. Skrop sokiem z limonki.



Krok 4

Sałatę rzymską posiekaj. Tortille podgrzej na patelni (grillowej lub zwykłej).



Krok 5

Do tortilli włóż sałatę rzymską, salsę pomidorową, awokado i dodatkową papryczkę chili. Na górze ułóż krewetki. Całość posyp kolendrą.

Serwuj od razu.

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.