Tacos z krewetkami, pomidorową salsą i awokado

Kolorowe tacos z krewetkami, salsą pico de gallo i kremowym awokado to pomysł na pyszny obiad w meksykańskim stylu. Małe kukurydziane tortille do tacos można kupić coraz częściej w większych sklepach, a nawet dyskontach. Niestety, przygotowanie domowych tortilli jest bardzo ciężkie - potrzeba do tego specjalnej mąki, niedostępnej w Polsce.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 małe kukurydziane tortille,
  • - 5 liści sałaty rzymskiej,
  • - 200 g krewetek,
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • - 2 łyżki soku z limonki,
  • - 1 ząbek czosnku,
  • - 1 awokado,
  • - posiekana świeża kolendra,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Salsa pomidorowa:

  • - 2 pomidory,
  • - 1 łyżka soku z limonki,
  • - ½ ząbka czosnku,
  • - ¼ cebuli,
  • - ¼ papryczki chili,
  • - posiekana świeża kolendra,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Opcjonalnie:

  • - pokrojona na plasterki papryczka chili

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki rozmrozić, jeśli używamy mrożonych. Oczyścić, usuwając ciemne jelito i pancerz (najlepiej razem z ogonkami – będzie się łatwiej jadło). Czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać na pastę. Połączyć w miseczce z krewetkami, oliwą z oliwek i 1 łyżką soku z limonki. Odstawić na chwilę do zamarynowania, najlepiej w temperaturze pokojowej.



Krok 2

Przygotować salsę pomidorową: pomidory umyć i osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, a następnie miąższ pokroić w drobną kostkę. Czosnek, cebulę i papryczkę chili drobno pokroić. W miseczce wymieszać wszystkie składniki. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na czas przygotowania pozostałych składników.



Krok 3

Krewetki smażyć na patelni bez tłuszczu po około 2-3 minuty z każdej strony. Posolić i popieprzyć. W międzyczasie awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z limonki.



Krok 4

Sałatę rzymską posiekać. Tortille podgrzać na patelni (grillowej lub zwykłej).



Krok 5

Do tortilli włożyć sałatę rzymską, salsę pomidorową, awokado i papryczkę chili, jeśli używamy. Na górze ułożyć krewetki. Całość posypać kolendrą i natychmiast serwować.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.