Marynowane buraczki z kapustą

Bardzo smaczny dodatek do dań mięsnych. Buraczki z dodatkiem białej kapusty są oryginalną alternatywą dla tradycyjnych buraczków marynowanych.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kg ugotowanych al dente buraków

Zalewa:

  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanki octu
  • 2 szklanki wody
  • liście laurowe (po jednym na słoik)

Przygotowanie

Krok 1

Kapustę pokroić, posypać łyżeczką soli, odstawić na 2 godz.



Krok 2

Buraki ugotować al. dente. Następnie buraki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.



Krok 3

Ugotować zalewę.



Krok 4 

Zmożoną kapustę dołożyć do buraków, wymieszać i wkładać do słoików. Warzywa zalać zalewą, zakręcić i pasteryzować 5-10 minut, w zależności od wielkości słoików.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.