Wiatraczki z wiórkami kokosowymi

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła Łaciate
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany Łaciata 36%
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych
  • 2 łyżki marmolady twardej
  • Draże lentilky

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać starte na tarce o dużych oczkach zimne masło i żółtka, posiekać. Następnie dodać śmietanę i wiórki kokosowe. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny.



Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkować i foremką wykrawać krążki. Nożem naciąć w 5 miejscach, zawijać rogi, docisnąć, układać na blaszce. Na środek nakładamy po odrobinie marmolady. Blaszkę z wiatraczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor. Upieczone ciasteczka ozdobić cukierkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.