Mazurek z masą kajmakową

Święta Wielkanocne nie mogą obejść się bez klasycznego mazurka. Dziś przedstawiamy Ci przepis na mazurka z masą kajmakową. Nie czekaj i spróbuj!

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 170 g masła Mazurski Smak
  • 1 łyżka śmietany Mazurski Smak 12%
  • 120 g cukru
  • 1 jajko
  • 250 g ser mascarpone Mlekpol
  • 150 ml śmietanki Łaciata 30% pasteryzowana
  • ¾ puszki kajmaku
  • szczypta łyżeczki soli

Do dekoracji:

  • płatki migdałowe
  • migdały
  • kandyzowane owoce
  • migdały w całości
  • orzechy włoskie

Przygotowanie

Krok 1

Na stolnicę wysyp mąkę, pokrojone zimne masło oraz łyżkę śmietany. Posiekaj wszystko nożem. Jajko utrzyj z cukrem i dodaj do masy. Ponownie wszystko posiekaj, a potem zagnieć ciasto. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut.



Krok 2

Zimne ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia. Pamiętaj, aby uformować brzegi mazurka. Nakłuj ciasto widelcem, a następnie piecz przez ok. 30-40 min w 160°C.



Krok 3

Utrzyj mikserem ser mascarpone z kajmakiem i śmietanką. Dodaj szczyptę soli.



Krok 4

Kiedy ciasto wystygnie wyłóż na nie masę kajmakową. Rozprowadź ją dokładnie przy pomocy noża lub łyżki. Na koniec udekoruj mazurka wedle preferencji orzechami, kandyzowanymi owocami i migdałami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.