Święta Wielkanocne nie mogą obejść się bez klasycznego mazurka. Dziś przedstawiamy Ci przepis na mazurka z masą kajmakową. Nie czekaj i spróbuj!
Osób: 1
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze, Orzechy
Ze śmietanką
Na stolnicę wysyp mąkę, pokrojone zimne masło oraz łyżkę śmietany. Posiekaj wszystko nożem. Jajko utrzyj z cukrem i dodaj do masy. Ponownie wszystko posiekaj, a potem zagnieć ciasto. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut.
Zimne ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia. Pamiętaj, aby uformować brzegi mazurka. Nakłuj ciasto widelcem, a następnie piecz przez ok. 30-40 min w 160°C.
Utrzyj mikserem ser mascarpone z kajmakiem i śmietanką. Dodaj szczyptę soli.
Kiedy ciasto wystygnie wyłóż na nie masę kajmakową. Rozprowadź ją dokładnie przy pomocy noża lub łyżki. Na koniec udekoruj mazurka wedle preferencji orzechami, kandyzowanymi owocami i migdałami. Smacznego!
Dodaj komentarz