Wieprzowinę umyj, oczyść i osusz. Pokrój w ok. 2,5 cm kawałki.
Zielone cebule posiekaj. Seler pokrój na ok. 1 cm kawałki. Paprykę pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w kliny.
Umieść wieprzowinę w średniej misce. Dopraw sosem sojowym, solą i cukrem do marynaty.
Dodaj białko jajka i zieloną cebulę. Wymieszaj, aż wszystko się dobrze połączy. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Rozgrzej 1 litr oleju do 185°C w dużym rondlu o grubym dnie lub frytkownicy. Obtocz wieprzowinę w mące kukurydzianej.
Smaż w gorącym oleju, aż równomiernie się zarumieni, przez ok. 10 minut. Odcedź na ręcznikach papierowych i odstaw.
Rozgrzej olej w woku na średnim ogniu. Dodaj seler, paprykę i cebulę. Smaż, aż zmiękną, przez ok. 5 minut. Dopraw szczyptą cukru i soli. Zdejmij z ognia i odstaw.
W dużym rondlu wymieszaj 1 szklankę wody, ¾ szklanki cukru, ocet jabłkowy, ketchup, sos sojowy i sól. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu.
Dodaj usmażoną wieprzowinę, mieszankę warzyw i kawałki ananasa razem z sokiem.
Ponownie doprowadź do wrzenia, a następnie wymieszaj pozostałą ¼ szklanki wody z mąką kukurydzianą. Gotuj, aż sos zgęstnieje i będzie gorący, około 2 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Dodaj komentarz