Mięciutkie, soczyste, rozpływające się w ustach mięso. Idealne podane na ciepło z sosem i ziemniakami - np. na niedzielny obiad lub na zimno, jako dodatek do kanapek.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Karkówkę myjemy, dokładnie osuszamy. Przyprawy mieszamy z olejem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak otrzymaną marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia wyjmujemy mięso z lodówki, aby się ociepliło. W tym czasie kroimy w piórka cebulę.
Mięso przekładamy razem z całą marynatą do naczynia żaroodpornego. Dodajemy pokrojoną cebulkę i tymianek. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni.
Mięso pieczemy ok. 2,5 godziny, podlewając od czasu do czasu powstałym sosem.
Dodaj komentarz