Mięciutka pieczeń wieprzowa

Mięciutkie, soczyste, rozpływające się w ustach mięso. Idealne podane na ciepło z sosem i ziemniakami - np. na niedzielny obiad lub na zimno, jako dodatek do kanapek.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 kg karkówki
  • - 2 cebule
  • - 3 łyżki musztardy
  • - 2 łyżki papryki słodkiej
  • - 1 łyżka papryki ostrej
  • - 8 ząbków czosnku
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżka tymianku
  • - 1 łyżka oleju
  • - 5 gałązek tymianku

Przygotowanie

Krok 1

Karkówkę myjemy, dokładnie osuszamy. Przyprawy mieszamy z olejem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak otrzymaną marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 2

Następnego dnia wyjmujemy mięso z lodówki, aby się ociepliło. W tym czasie kroimy w piórka cebulę.



Krok 3

Mięso przekładamy razem z całą marynatą do naczynia żaroodpornego. Dodajemy pokrojoną cebulkę i tymianek. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni.



Krok 4

Mięso pieczemy ok. 2,5 godziny, podlewając od czasu do czasu powstałym sosem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.