Wielkanocna szynka z kabanosem

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 2 kg mięsa od szynki,
  • 100 g kabanosów cienkich,
  • ,
  • zalewa:,
  • 2 litry wody,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 1 łyżeczkę kolendry,
  • 1/2 łyżeczki jałowca,
  • 1/2 łyżeczki gorczycy,
  • ,
  • ,
  • marynata:,
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej,
  • 1/2 łyżeczki jałowca,
  • 1/2 łyżeczki kolendry

Przygotowanie

1.

Mięso od szynki myję, osuszam i przekładam do siatki wędzarniczej, związuję ciasno. Do garnka wlewam dwa litry wody, wsypuję wszystkie przyprawy z zalewy i gotuję zalewę pięć minut od zagotowania. Do gotującej zalewy wkładam szynkę, zmniejszam płomień, szynka ma się nie gotować a tylko parzyć godzinę.



2.

Po wyjęciu za zalewy szynkę studzę, zdejmuję siatkę. W szynce robię dziurki na całej długości za pomocą drewnianej okrągłej rączki od długiej łyżki. Wkładam w nie kabanosy.



3.

Składniki marynaty rozkruszam w moździerzu i nacieram szynkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika w brytfannie temp 180 stopni i piekę godzinę.Do brytfanny wlewam 1/2 szklanki wody. Po 30 minutach pieczenia zdejmuję pokrywę brytfanny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.