Mielone kotlety cielęce

Smaczne i delikatne danie. Polecane zarówno na ciepło w formie obiadu, jak i na zimno w formie dodatku do kanapek. Bardzo lubiane przez nastolatków - kojarzy sie z burgerem.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1/2 kg cielęciny
  • 1 szklanka drobnej bułki tartej
  • 1 jajko
  • 100 g pieczarek
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki mąki
  • 6 łyżek oleju
  • garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Surowe mięso mielimy w maszynce. Dodajemy połowę bułki tartej, jajko, natkę pietruszki , sól, pieprz. Wszystko dobrze mieszamy.



Krok 2

Kroimy drobno cebulę i pieczarki, następnie podduszamy je na patelni w odrobinie wody i odparowujemy.



Krok 3

W mokrych dłoniach formujemy placuszki z mięsa, nakładając na ich środek po łyżeczce pieczarek. Zawijamy w spłaszczone kule. Pilnujemy, aby farsz pieczarkowy nie zawierał wody - kotlety będą pękać. Obtaczamy kotlety w mieszance mąki i pozostałej bułki tartej.



Krok 4

Smażymy na rozgrzanym oleju . Podajemy z ziemniakami, pieczarkami i surówką lub w bułce z ulubionym sosem na zimno.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.