Pulpety z jajkiem podawane z ziemniakami i pomidorami

Pulpety z jajkiem to dnie smaczne, proste w przygotowaniu i lubiane przez wszystkich. Pulpety można podawać z ziemniakami. Danie polecane szczególnie na Wielkanoc.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • - 10 jajek
  • - 1 cebula
  • - 1 bułka
  • - ½ szklanki mleka
  • - 3 łyżki oleju
  • - 1 natka pietruszki
  • - 500 g ziemniaków
  • - 3 pomidory
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - garść liści bazylii
  • - 1 łyżka koperku

Przygotowanie

Krok 1

Bułkę moczymy w mleku. Natkę pietruszki drobno siekamy. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Obieramy i kroimy cebulę w drobną kosteczkę.



Krok 2

Rozgrzewamy na patelni olej, następnie dodajemy cebulę, którą smażymy przez 5 minut, aż się zeszkli.



Krok 3

Do mięsa mielonego dodajemy bułkę z mlekiem, cebulę z patelni, natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ponownie mieszamy.



Krok 4

Tak przygotowaną masą dokładnie obtaczamy każde jajko i układamy na blaszce. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 70 minut do momentu, aż mięso się przyrumieni. Gniazdka podajemy pokrojone na połówki z ziemniakami i pomidorami. Dekorujemy liśćmi bazylii. Posypujemy koperkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.