Pulpety z jajkiem to dnie smaczne, proste w przygotowaniu i lubiane przez wszystkich. Pulpety można podawać z ziemniakami. Danie polecane szczególnie na Wielkanoc.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Bułkę moczymy w mleku. Natkę pietruszki drobno siekamy. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Obieramy i kroimy cebulę w drobną kosteczkę.
Rozgrzewamy na patelni olej, następnie dodajemy cebulę, którą smażymy przez 5 minut, aż się zeszkli.
Do mięsa mielonego dodajemy bułkę z mlekiem, cebulę z patelni, natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ponownie mieszamy.
Tak przygotowaną masą dokładnie obtaczamy każde jajko i układamy na blaszce. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 70 minut do momentu, aż mięso się przyrumieni. Gniazdka podajemy pokrojone na połówki z ziemniakami i pomidorami. Dekorujemy liśćmi bazylii. Posypujemy koperkiem.
Dodaj komentarz