Idealny pomysł na niecodzienny, oryginalny, niskokaloryczny i zdrowy obiad. Pachnące miętą, delikatne mięso jagnięce z dodatkiem zielonego groszku i sera feta. Pyszne, pożywne i proste w przygotowaniu.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy jedną jej połówkę. Całość mieszamy z posiekanym czosnkiem, 1/4 drobno posiekanej mięty i 1 łyżką oleju.
Mięso jagnięce myjemy i kroimy w plastry. Obtaczamy dokładnie w cytrynowej marynacie i odstawiamy na 10 minut.
Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Groszek i marchewkę wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 5 minut. Po tym czasie odcedzamy je i osuszamy. Dodajemy 2 łyżki oleju i 1/4 drobno posiekanej mięty. Przyprawiamy pieprzem. Dodajemy pokruszony ser feta i całość dokładnie mieszamy.
Podpiekamy jagnięcinę w piekarniku ok. 10 minut. Podajemy z groszkiem i marchewką. Pozostałą połowę mięty blendujemy i podajemy na mięsie.
Dodaj komentarz