Miętowe kotleciki jagnięce z groszkiem

Idealny pomysł na niecodzienny, oryginalny, niskokaloryczny i zdrowy obiad. Pachnące miętą, delikatne mięso jagnięce z dodatkiem zielonego groszku i sera feta. Pyszne, pożywne i proste w przygotowaniu.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 600 g kotletów jagnięcych
  • - 1 cytryna
  • - 4 ząbki czosnku
  • - 3 łyżki oleju
  • - 2 marchewki
  • - 500 g mrożonego groszku
  • - 2 garści świeżej mięty
  • - 1/2 kostki sera feta
  • - 1 łyżeczka soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy jedną jej połówkę. Całość mieszamy z posiekanym czosnkiem, 1/4 drobno posiekanej mięty i 1 łyżką oleju.



Krok 2

Mięso jagnięce myjemy i kroimy w plastry. Obtaczamy dokładnie w cytrynowej marynacie i odstawiamy na 10 minut.



Krok 3

Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Groszek i marchewkę wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 5 minut. Po tym czasie odcedzamy je i osuszamy. Dodajemy 2 łyżki oleju i 1/4 drobno posiekanej mięty. Przyprawiamy pieprzem. Dodajemy pokruszony ser feta i całość dokładnie mieszamy.



Krok 4

Podpiekamy jagnięcinę w piekarniku ok. 10 minut. Podajemy z groszkiem i marchewką. Pozostałą połowę mięty blendujemy i podajemy na mięsie.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.