Migdałowe ciasteczka

Maślane ciasteczka z migdałami sprawdzą się idealnie, kiedy szukasz pomysłu na szybki deser. Proste w przygotowaniu i tanie. Spróbuj koniecznie.

Danie: Podwieczorek

Osób: 25

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Podwieczorek

Osób: 25

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 25 dag masła Łaciate
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • Cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki serka waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • Żółtko
  • 3 łyżki mleka Łaciate
  • Płatki migdałowe

Przygotowanie

Krok 1

Z mąki, masła, cukru, cukru waniliowego, jajek, serka i proszku do pieczenia zagnieć ciasto.
Odłóż do lodówki na 15 minut.



Krok 2

Nastaw piekarnik na 190°C. Potem rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach 40x60 cm.



Krok 3

Posyp ciasto cynamonem i zawiń ciasto w rulon. Ostrym nożem potnij na plasterki.



Krok 4

Ułóż na blasze, obsmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posyp płatkami migdałowymi.
Piecz 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.