Zupa śmietankowo-cytrynowa z ryżem

Zupa śmietankowo-cytrynowa z ryżem to zupa niewymagająca wielu składników. Typowo letnia zupa w sam raz na upały. Warto wypróbować ten niezwykle prosty przepis.

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 torebka ryżu
  • - 1,5 l naturalnego bulionu drobiowego
  • - sok z 5 cytryn
  • - 1 cytryna (do dekoracji)
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 2 szklanki Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 1 natka pietruszki

Bulion:

  • - 2 l wody
  • - 4 skrzydełka z kurczaka
  • - 4 kulki ziela angielskiego
  • - 1 liść laurowy
  • - 1 łyżka soli

Przygotowanie

Krok 1

W garnku gotujemy bulion drobiowy, przygotowany dzień wcześniej z ugotowanych skrzydełek w 2 l lekko osolonej wody z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.



Krok 2

Do garnka z bulionem dodajemy śmietankę Łaciatą zmieszaną dokładnie z sokiem z cytryny. Dodajemy torebkę ryżu. Doprawiamy do smaku solą. Mieszamy. Gotujemy przez 15 minut.



Krok 3

Zupę dekorujemy posiekaną natką pietruszki i pokrojoną w plasterki cytryną.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Ciasteczkowa Pani :)

Opublikowany: 2018-02-20 06:31:00

Bardzo smaczna zupa

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.