Sernik cytrynowy

Puszysty i delikatny w smaku sernik z aromatem cytrynowym. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i oryginalny.

Danie: Deser

Osób: 14

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 14

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Masa serowa:

  • 450 g jogurtu w typie greckim Mlekpol
  • 250 g sera mascarpone Mlekpol
  • 100 g cukru
  • 1 proszek do pieczenia
  • 6 jajek
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • budyń waniliowy
  • 2 cytryny

Spód:

  • 50 g zmielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 30 g mąki
  • 70 g masła Łaciate
  • 1 łyżka śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

Polewa cytrynowa:

  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • odrobina masła Łaciate

Dodatkowo:

  • plasterki cytryn

Przygotowanie

Krok 1

Nastaw piekarnik na 180°C. Następnie przygotuj spód. Do garnka dodaj 70 g masła, śmietankę i cukier. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, przez ok. 10 minut. Odstaw do wystygnięcia. Kiedy masa przestygnie dodaj 30 g mąki, jajko i zmielone migdały. Dokładnie wymieszaj.



Krok 2

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wyłóż przygotowany spód i wyrównaj. Piecz przez ok. 5-7 min. Po wyjęciu spodu z piekarnika zmniejsz temperaturę do 120°C.



Krok 3

Przygotuj masę serową. Do miski dodaj jogurt, mascarpone, budyń waniliowy, ekstrakt z wanilii, cukier, proszek do pieczenia oraz otartą skórkę i sok z cytryn. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Pod koniec powoli dodaj jajka, cały czas miksując. Tak przygotowane ciasto przelej na upieczony spód i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 90 min.



Krok 4 

Przygotuj polewę. Do garnka dodaj otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok. Następnie dodaj cukier, żółtko, 1 całe jajko i przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną. Zagotuj, cały czas mieszając. Pod koniec gotowania dodaj masło i energicznie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez ok. 3-4 minuty, aż do powstania jednolitej masy bez grudek.



Krok 5

Gotową polewę wylej na wierzch przestudzonego sernika. Możesz udekorować także wierzch sernika plasterkami cytryny. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.