Puszysty i delikatny w smaku sernik z aromatem cytrynowym. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i oryginalny.
Danie: Deser
Osób: 14
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy
Ze śmietanką
Nastaw piekarnik na 180°C. Następnie przygotuj spód. Do garnka dodaj 70 g masła, śmietankę i cukier. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, przez ok. 10 minut. Odstaw do wystygnięcia. Kiedy masa przestygnie dodaj 30 g mąki, jajko i zmielone migdały. Dokładnie wymieszaj.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wyłóż przygotowany spód i wyrównaj. Piecz przez ok. 5-7 min. Po wyjęciu spodu z piekarnika zmniejsz temperaturę do 120°C.
Przygotuj masę serową. Do miski dodaj jogurt, mascarpone, budyń waniliowy, ekstrakt z wanilii, cukier, proszek do pieczenia oraz otartą skórkę i sok z cytryn. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Pod koniec powoli dodaj jajka, cały czas miksując. Tak przygotowane ciasto przelej na upieczony spód i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 90 min.
Przygotuj polewę. Do garnka dodaj otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok. Następnie dodaj cukier, żółtko, 1 całe jajko i przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną. Zagotuj, cały czas mieszając. Pod koniec gotowania dodaj masło i energicznie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez ok. 3-4 minuty, aż do powstania jednolitej masy bez grudek.
Gotową polewę wylej na wierzch przestudzonego sernika. Możesz udekorować także wierzch sernika plasterkami cytryny. Smacznego!
Dodaj komentarz