Puszysty i delikatny w smaku sernik z aromatem cytrynowym. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i oryginalny.
Danie: Deser
Osób: 14
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy
Ze śmietanką
Nastawić piekarnik na 180 stopni. Przygotowujemy spód. Do garnka włożyć 70 g masła, śmietankę Łaciatą i cukier. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie odstawić do wystygnięcia. Dodać 30 g mąki, jajko i zmielone migdały, wymieszać.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem. Na dno wyłożyć przygotowany spód sernika. Wstawić do piekarnika na 5-7 min. Następnie wyjąć spód i zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 120 stopni C.
Przygotowujemy masę serową. Do miski wlać jogurt, serek mascarpone i budyń waniliowy, otartą skórkę i sok z cytryn, ekstrakt z wanilii i cukier do pieczenia. Wszystko zmiksować na gładką masę. Pod koniec dodać powoli jajka cały czas miksując. Tak przygotowane ciasto wlać na upieczony spód i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 90 min. W tym czasie przygotuj polewę.
W garnka umieścić otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok, dodać cukier, żółtko, 1 całe jajko i przesianą przez sitko mąkę. Zagotować, cały czas mieszając. Pod koniec gotowania dodać masło. Należy nie dopuścić do powstania gródek. Tak przygotowaną polewę wlać na wierzch sernika. Można udekorować wierzch plasterkiem cytryny.
Dodaj komentarz