Udka z kurczaka w kremowym sosie czosnkowym z pieczarkami

Pyszne, mięciutkie mięso i aromatyczny, aksamitny sos śmietankowo - pieczarkowy to przepis na obiad idealny. Koniecznie trzeba zapisać ten przepis - często się do niego wraca!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 6 ząbków czosnku
  • 500 g pieczarek
  • 4 łyżki masła
  • 1,5 szklanki białego wina
  • 2 szklanka śmietanki Łaciatej 18%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Udka obsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle, aż lekko się zarumienią. Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy do udek. Razem lekko obsmażamy.



Krok 2

Dolewamy wino i śmietankę Łaciatą, doprawiamy ziołami prowansalskimi i dusimy przez 20 minut.



Krok 3

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do sosu, a całość doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy razem ok. 5 minut na małym ogniu.



Krok 4

Ozdabiamy natką pietruszki. Potrawa smakuje najlepiej, gdy jest podana na ciepło.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

KUCHARECZKA

Opublikowany: 2018-03-19 08:56:00

Moje ulubione.

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.