Moussaka

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany
  • 500 g mielonej baraniny
  • 500 g ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 100 g startego parmezanu
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • Sól i pieprz
  • Natka pietruszki
  • Oliwa z oliwek
  • Olej

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości w osolonej wodzie przez 20 minut. Na patelni grillowej smażymy bakłażany pokrojone w plastry, aż zbrązowieją. Ziemniaki odsączamy i kroimy w plastry.



Krok 2

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso, przez 7 minut. Dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy mieszając co jakiś czas przez 7 minut. Dodajemy pomidory, sól i pieprz do smaku, gotujemy przez 15 minut.



Krok 3

Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Smarujemy dno i boki oliwą. Na dnie układamy warstwę ziemniaków, wykładamy część mięsa, przykrywamy bakłażanem. Powtarzamy do zapełnienia naczynia. W osobnej misce ubijamy jajka, dodajemy jogurt, sól i pieprz.



Krok 4

Sos wylewamy na wierzch zapiekanki i posypujemy parmezanem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 minut. Podajemy posypane drobno pokrojoną pietruszką i skropione oliwą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.