Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości w osolonej wodzie przez 20 minut. Na patelni grillowej smażymy bakłażany pokrojone w plastry, aż zbrązowieją. Ziemniaki odsączamy i kroimy w plastry.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso, przez 7 minut. Dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy mieszając co jakiś czas przez 7 minut. Dodajemy pomidory, sól i pieprz do smaku, gotujemy przez 15 minut.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Smarujemy dno i boki oliwą. Na dnie układamy warstwę ziemniaków, wykładamy część mięsa, przykrywamy bakłażanem. Powtarzamy do zapełnienia naczynia. W osobnej misce ubijamy jajka, dodajemy jogurt, sól i pieprz.
Sos wylewamy na wierzch zapiekanki i posypujemy parmezanem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 minut. Podajemy posypane drobno pokrojoną pietruszką i skropione oliwą.
Dodaj komentarz