Panna Cotta

Autor:

Robert Kurs

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 laska wanilii lub 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 550 ml śmietanki kremówki (36% łaciata)
  • 550 ml mleka Łaciate
  • 90 g cukru
  • 20g Orzechów Włoskich
  • Sos klonowy

Przygotowanie

Panną cotta

Śmietankę z mlekiem wstawiamy do garnka podgrzewamy dodajemy laskę wanilii przeciętna wzdłuż, delikatnie nożykiem usuwamy pestki, dodajemy do podgrzanego mleka ze śmietanką. Wsypujemy równie cukier, dodajemy żelatynę mieszamy. I wlewamy do foremek. Wkładamy do lodówki do stężenia około 2h. Wykładamy na talerz posypujemy orzechami i polewamy sosem klonowym. Można również robić z sosem malinowym i owocami leśnymi.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.