Zachęcające wspaniałym wyglądem i niezwykłym smakiem muffiny czekoladowe z kremem i borówkami to coś, bez czego nie obędzie się żadne przyjęcie.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 12
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
Wszystkie suche składniki przesiewamy do wysokiej miski. W drugiej misce ubijamy mikserem jajka, dodajemy jogurt grecki i rozpuszczone (przestudzone!) masło. Czekoladę ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Mokre składniki wlewamy do suchych i łączymy. Wsypujemy czekoladę i 2/3 owoców. Mieszamy całość.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Wypełniamy je ciastem do 2/3 wysokości i pieczemy 25 minut.
W czasie gdy nasze muffiny się pieką przygotowujemy krem czekoladowy. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W misce ucieramy masło, dodajemy przesiany cukier puder i dolewamy śmietankę Łaciatą. Na koniec dodajemy roztopioną i przestudzoną czekoladę. Całość ucieramy na jednolitą masę.
Ozdabiamy nasze muffiny kremem czekoladowym, borówkami oraz listkami świeżej mięty.
Dodaj komentarz