Risotto z jabłkiem

Risotto z jabłkiem idealnie sprawdzi się w sezonie jesiennym. Z pewnością skradnie serca najmłodszych smakoszy. Szybkie, łatwe, tanie i pożywne.

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g ryżu do risotto
  • 2 jabłka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki wody
  • 30 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • Oliwa z oliwek
  • miód

Przygotowanie

Krok 1

Jabłka obieramy ze skórki. Jedno kiwi kroimy w kostkę, drugie w plasterki.



Krok 2

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wsypujemy ryż. Ważne, aby każde ziarno było pokryte oliwą. Smażymy 2 minuty i zalewamy ryż mlekiem.



Krok 3

Po wchłonięciu przez ryż mleka, dodajemy stopniowo wodę. Gotujemy do uzyskania przez ryż konsystencji al dente. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy jabłko pokrojone w kostkę.



Krok 4

Odstawiamy patelnię z ognia. Łączymy ryż z śmietanką Łaciatą i dwoma łyżkami miodu. Całość mieszamy.



Krok 5

Przed podaniem dokładamy plastry jabłka. Smacznego!



Wskazówki

Risotto można polać dodatkowo miodem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.