Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wybić jajko do miski, dodać cukier, zmiksować do białości. Do miski przesiać mąkę z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Do utartego jajka dodać mleko i olej, zmiksować.
Następnie dodać przesiane składniki, dokładnie wymieszać robotem. Do zmiksowanego ciasta dodać powidła śliwkowe, wymieszać.
Formę na muffiny wysmarować tłuszczem, łyżką nałożyć ciasto do foremki. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut w 180°C. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jak jest suchy, to są upieczone.
Ostudzone muffiny polać polewą czekoladową i posypać posypką cukierkową.
Dodaj komentarz