Muffiny piernikowe

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 łyżki kakao
  • ⅓ szkl. oleju
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1⅓ szkl. mąki
  • 0,5 szkl. mleka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 opak. przyprawy do piernika

Dodatkowo :

  • Polewa czekoladowa
  • Posypka cukierkowa kolorowa
  • Tłuszcz do formy

Przygotowanie

Krok 1

Wybić jajko do miski, dodać cukier, zmiksować do białości. Do miski przesiać mąkę z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Do utartego jajka dodać mleko i olej, zmiksować.



Krok 2

Następnie dodać przesiane składniki, dokładnie wymieszać robotem. Do zmiksowanego ciasta dodać powidła śliwkowe, wymieszać.



Krok 3

Formę na muffiny wysmarować tłuszczem, łyżką nałożyć ciasto do foremki. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut w 180°C. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jak jest suchy, to są upieczone.



Krok 4

Ostudzone muffiny polać polewą czekoladową i posypać posypką cukierkową.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.