Ciasto Krówka

3.00
Oceń przepis:

Autor przepisu:

Kamila O

Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Gluten Jajko kurze

Składniki

Ciasto

Jajka 4 szt.

Mąka pszenna ¾ szkl.

Budyń toffi 1 opak.

Kakao ½ łyżki

Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

cukier ¾ szkl.

sól

Masa śmietanowa

Śmietanka łaciata 36% 350 ml

Cukier puder 2 łyżki

Śmietan - fix 1 opak.

Masa kajmakowa

Masa kajmakowa 1 opak.

Poncz

Woda ½ szkl.

Cukier 1 łyżeczka

Kawa rozpuszczalna 1 łyżka

Dodatkowo

Perełki czekoladowe

Przygotowanie

Ciasto
  • Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli, ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, budyniem i kakao. Wylać na blaszkę (23*23) wyłożoną papierem. Piec 30 min w 180ºC. Upieczony, wystudzony biszkopt przekroić na dwie części i nasączyć ponczem.
Masa śmietanowa
  • Śmietankę łaciatą ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix i cukier. Wyłożyć śmietanę na ciasto i przykryć drugą częścią ciasta.
Masa kajmakowa
  • Masę kajmakowa rozgrzać w garnku z gorącą wodą, wyjąć, otworzyć i wyłożyć na wierzch ciasta.
Poncz
  • Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, osłodzić, wymieszać i ostudzić.
Dodatkowo
  • Posypać perełkami czekoladowymi.

Wskazówki

  • Chłodzić około 3 godz.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0