Ciasto Krówka

Autor:

Kamila O

Danie: Podwieczorek, Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • Jajka 4 szt.
  • Mąka pszenna ¾ szkl.
  • Budyń toffi 1 opak.
  • Kakao ½ łyżki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier ¾ szkl.
  • sól

Masa śmietanowa

  • Śmietanka łaciata 36% 350 ml
  • Cukier puder 2 łyżki
  • Śmietan - fix 1 opak.

Masa kajmakowa

  • Masa kajmakowa 1 opak.

Poncz

  • Woda ½ szkl.
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Kawa rozpuszczalna 1 łyżka

Dodatkowo

  • Perełki czekoladowe

Przygotowanie

Ciasto
Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli, ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, budyniem i kakao. Wylać na blaszkę (23*23) wyłożoną papierem. Piec 30 min w 180ºC. Upieczony, wystudzony biszkopt przekroić na dwie części i nasączyć ponczem.

Masa śmietanowa
Śmietankę łaciatą ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix i cukier. Wyłożyć śmietanę na ciasto i przykryć drugą częścią ciasta.

Masa kajmakowa
Masę kajmakowa rozgrzać w garnku z gorącą wodą, wyjąć, otworzyć i wyłożyć na wierzch ciasta.

Poncz
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, osłodzić, wymieszać i ostudzić.

Dodatkowo
Posypać perełkami czekoladowymi.

Wskazówki

Chłodzić około 3 godz.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis