Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Wbij całe jajka do miski, dodaj cały cukier (bez waniliowego) i ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez 5 - 6 minut. Jajka powinny potroić swoją objętość, zmienić kolor na jasno żółty i zrobić się puszyste.
Do niewielkiego garnka przełóż kakao, cukier waniliowy i masło. Podgrzewaj tylko do rozpuszczenia i połączenia się składników, nie dłużej. W trakcie podgrzewania mieszaj co jakiś czas. Zdejmij z ognia i wystudź.
Wystudzony tłuszcz wlewaj cienką strużką do ubitych białek, w trakcie miksuj całość na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia składników.
Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dodawaj porcjami do ciasta mieszając delikatnie za pomocą łyżki lub szpatułki (bez użycia miksera). Mieszaj powoli, żeby jajka za bardzo nie opadły.
Gruszki umyj, nie obieraj, zetnij lekko same końcówki aby stabilnie stały.
Dużą keksówkę lub tortownicę o średnicy ok 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno przełóż trochę ciasta, ok 2 cm warstwę a następnie włóż gruszki ustawiając je jedna za drugą (jeśli używasz tortownicy ułóż je w równych odstępach) Powoli wlej resztę ciasta, wokół gruszek.
Ostrożnie (aby gruszki się nie przewróciły) wstaw ciasto do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz przez ok 45 minut. Po 40 minutach uchyl drzwiczki piekarnika, wbij wykałaczkę - jeśli będzie sucha, ciasto jest gotowe.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i zostaw do całkowitego wystudzenia w formie.
Zimne ciasto oprósz cukrem pudrem lub oblej czekoladą. Smacznego!
Dodaj komentarz