Pierożki z serem i czekoladą

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 0,5 szkl. jogurtu naturalnego
  • ⅓ szkl. pure z marchewki
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 30 dag sera twarogowego
  • 1 łyżka kropelek czekoladowych
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka cukru z ziarenkami wanilii

Przygotowanie

Ciasto:

Mąkę pszenną wymieszać z płatkami owsianymi. Dodać jajko, jogurt naturalny, wodę z rozpuszczonym masłem i purée z marchewki.






Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i pozostawić na pół godziny, żeby odpoczęło.





Nadzienie:

Ser zmiksować w miseczce, dodać cukier z wanilią, miód, kropelki czekoladowe i skórkę pomarańczową kandyzowaną, dokładnie wymieszać.






Ciasto rozwałkować, wykroić krążki. Na połowę krążków włożyć porcję sera.






Przykryć drugim krążkiem ciasta i dokładnie zlepić za pomocą widelca. Partiami wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.





Wskazówki

Pierożki można podawać okraszone zrumienionym masłem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.