Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu - taki jest mus chałwowy. Idealny letni deser, który nie wymaga użycia piekarnika ani długich godzin chłodzenia. Smak musu dopełniają maliny (poza sezonem można użyć mrożonych). Ten smak uzależnia!
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Sezam
Wegetariańskie
Bez glutenu
Ze śmietanką
Mascarpone i śmietankę mocno schłodzić – np. z lodówki przełożyć jeszcze na 10 minut do zamrażarki.
Maliny przełożyć na sito, umyć i odstawić do osuszenia.
Chałwę pokruszyć.
W misce umieścić mascarpone i chałwę, zmiksować. Dodawać powoli śmietankę, nadal miksując. Gdy składniki się dobrze połączą, mus przełożyć do 4 szklanek. Posypać malinami. Serwować od razu.
Dodaj komentarz