Knedle ze śliwkami

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1kg ziemniaków
  • 200g dojrzałych śliwek węgierek
  • 100g mąki
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki masła Łaciate
  • 100g cukru
  • bułka tarta
  • cynamon
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Ugotuj ziemniaki i przeciśnij przez praskę.



Krok 2

Śliwki przekrój na pół, pozbądź się pestek. Połówki owoców zasyp cukrem i cynamonem. Odstaw na 20 minut, aby zamarynowały się w przyprawach.



Krok 3

Ciepłe ziemniaki wymieszaj z mąką, żółtkami, łyżką masła i łyżeczką soli. Zagnieć ciasto, uformuj wałek i pokrój je na równe kawałki.



Krok 4

Odciśnij owoce na sitku lub dodaj trochę bułki tartej, tak żeby były bardziej stałe.



Krok 5

Każdy kawałek ciasta spłaszcz na dłoni, po środku połóż owoc i uformuj okrągłe knedle.



Krok 6

Knedle wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Gdy woda ponownie się zagotuje zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 5 minut licząc od czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię.



Krok 7

Rozgrzej resztę masła, dodaj bułkę tartą i cukier, zrumień. Obtaczaj ugotowane knedle w powstałej mieszaninie.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.