Ugotuj ziemniaki i przeciśnij przez praskę.
Śliwki przekrój na pół, pozbądź się pestek. Połówki owoców zasyp cukrem i cynamonem. Odstaw na 20 minut, aby zamarynowały się w przyprawach.
Ciepłe ziemniaki wymieszaj z mąką, żółtkami, łyżką masła i łyżeczką soli. Zagnieć ciasto, uformuj wałek i pokrój je na równe kawałki.
Odciśnij owoce na sitku lub dodaj trochę bułki tartej, tak żeby były bardziej stałe.
Każdy kawałek ciasta spłaszcz na dłoni, po środku połóż owoc i uformuj okrągłe knedle.
Knedle wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Gdy woda ponownie się zagotuje zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 5 minut licząc od czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię.
Rozgrzej resztę masła, dodaj bułkę tartą i cukier, zrumień. Obtaczaj ugotowane knedle w powstałej mieszaninie.
Dodaj komentarz