Piernikowa choinka z bitą śmietną

Autor:

margo35

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto piernikowe

  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 80g cukru
  • ¼ l mleka
  • 350 g mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • Opakowanie przyprawy korzennej do piernika

Masa śmietanowa

  • 250 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • 50 g cukru pudru
  • Stabilizator do śmietanki
  • Wiśnie kandyzowane

Przygotowanie

Ciasto

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec ubijania dodawać powoli po jednym jajku. Mąkę wymieszać z sodą , kakao i przyprawą. Dodawać po trochu do masy na przemian z mlekiem.Ciasto wyłożyć do formy choinki lub tortownicy. Piec około 50 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekroić na połowę. jeżeli pieczone było w tortownicy wyciąć kształt choinki.



Masa śmietanowa

Śmietankę ubijać przez około 4 minuty, po tym czasie dodać cukier puder i stabilizator i ubijać jeszcze jakieś 2 minuty. Masę rozsmarować na jednej części choinki, zatopić w niej gdzieniegdzie kandyzowane wiśnie. Przykryć wierzchem ciasta-choinki. Na wierzchu i po bokach również rozsmarować śmietanę i ozdobić choinkowymi bombkami- kolorową kandyzowaną wiśnią!



Wskazówki

Wstawić do lodówki!

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.