Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec ubijania dodawać powoli po jednym jajku. Mąkę wymieszać z sodą , kakao i przyprawą. Dodawać po trochu do masy na przemian z mlekiem.Ciasto wyłożyć do formy choinki lub tortownicy. Piec około 50 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekroić na połowę. jeżeli pieczone było w tortownicy wyciąć kształt choinki.
Śmietankę ubijać przez około 4 minuty, po tym czasie dodać cukier puder i stabilizator i ubijać jeszcze jakieś 2 minuty. Masę rozsmarować na jednej części choinki, zatopić w niej gdzieniegdzie kandyzowane wiśnie. Przykryć wierzchem ciasta-choinki. Na wierzchu i po bokach również rozsmarować śmietanę i ozdobić choinkowymi bombkami- kolorową kandyzowaną wiśnią!
Wstawić do lodówki!
Dodaj komentarz