Schabowy z sosem kawowym

Ciekawe połączenie smakowe. Pyszny schabowy w chrupiącej panierce podany z rewelacyjnym, oryginalnym sosem kawowym. Takim przepisem zdecydowanie zaskoczysz domowników.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 0,5 kg schabu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 jajka
  • 1 szklanką bułki tartej
  • ½ szklanki mąki
  • 4 łyżki oleju do smażenia

Sos

  • 1 szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 śliwki suszone

Przygotowanie

Krok 1

Schab kroimy na plastry, dokładnie je rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Plastry obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na złoto na oleju.



Krok 2

Śliwki suszone bardzo drobno kroimy. Mieszamy wszystkie składniki sosu i zagotowujemy. Blendujemy, aby pozbyć się śliwek w kawałkach i uzyskać jednolity sos.



Krok 3

Kotlety schabowe podajemy pokrojone na plastry, polane sosem kawowym.



Krok 4

Podajemy np. z surówką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.