Musztarda domowa, delikatesowa

Musztarda była znana już starożytnym grekom i rzymianom. Dziś znajdziemy ją w każdej polskiej lodówce. Jednak cenimy ją nie tylko za walory smakowe. Jej głównym składnikiem jest gorczyca, trochę zapomniana roślina, która jest bogatym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Musztardę, zwłaszcza te domową możemy jeść bezkarnie ponieważ wspomaga trawienie, leczy niestrawności, nieżyt żołądka oraz zaburzenia trawienia.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ szklanki ciemnej gorczycy (ostra)
  • ½ szklanki jasnej gorczycy (łagodna)
  • wytrawne białe wino (kilka łyżeczek)
  • ocet winny
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Gorczycę lekko prażymy na suchej patelni, by straciła goryczkę.



Krok 2

Przestudzoną gorczycę mielimy w młynku na pył.



Krok 3

Proszek z gorczycy przesypujemy do miseczki i rozcieramy z octem oraz winem, które na przemian dolewamy do miski po łyżeczce. Płynu powinno być tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję musztardy.



Krok 4

Na koniec musztardę doprawiamy solą oraz pieprzem i przekładamy do słoiczków.



Wskazówki

Musztarda z nieuprażonej gorczycy będzie miała bardziej pikantny smak i więcej goryczki. Ciemna gorczyca jest bardziej ostra od jasnej, więc dowolnie według indywidualnych upodobań możemy zmieniać jej proporcje w musztardzie, by uzyskać pożądany smak.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.