Musztarda była znana już starożytnym grekom i rzymianom. Dziś znajdziemy ją w każdej polskiej lodówce. Jednak cenimy ją nie tylko za walory smakowe. Jej głównym składnikiem jest gorczyca, trochę zapomniana roślina, która jest bogatym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Musztardę, zwłaszcza te domową możemy jeść bezkarnie ponieważ wspomaga trawienie, leczy niestrawności, nieżyt żołądka oraz zaburzenia trawienia.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Gorczycę lekko prażymy na suchej patelni, by straciła goryczkę.
Przestudzoną gorczycę mielimy w młynku na pył.
Proszek z gorczycy przesypujemy do miseczki i rozcieramy z octem oraz winem, które na przemian dolewamy do miski po łyżeczce. Płynu powinno być tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję musztardy.
Na koniec musztardę doprawiamy solą oraz pieprzem i przekładamy do słoiczków.
Musztarda z nieuprażonej gorczycy będzie miała bardziej pikantny smak i więcej goryczki. Ciemna gorczyca jest bardziej ostra od jasnej, więc dowolnie według indywidualnych upodobań możemy zmieniać jej proporcje w musztardzie, by uzyskać pożądany smak.
Dodaj komentarz