Najlepsze ogórki w curry

Pyszne, słodko-kwaśne ogórki w zalewie curry. Bardzo aromatyczne, idealne na kanapki lub jako dodatek do obiadu. Obrane ze skórki, jednak jeśli ktoś lubi, może skórkę pozostawić. Z takimi przetworami łatwiej będzie przetrwać nadchodzącą zimę.

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie:

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 3 kg ogórków gruntowych,
  • - 1,5 l wody,
  • - 350 ml octu spirytusowego,
  • - 330 g cukru,
  • - 6 liści laurowych,
  • - 3 łyżki przyprawy curry,
  • - 2 cebule,
  • - 1,5 łyżki soli,
  • - po 1 łyżeczce: gorczycy, goździków, ziaren pieprzu, ziaren ziela angielskiego,
  • - kilka liści selera

Przygotowanie

Krok 1

Gorczycę, goździki, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe podprażyć na suchej patelni.



Krok 2

Cebule pokroić w piórka. W garnku zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Następnie dodać podprażone wcześniej przyprawy, curry i cebulę. Ponownie zagotować i odstawić do ostygnięcia.



Krok 3

W tym czasie umyć i obrać ogórki. Pokroić je na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne.



Krok 4

Przygotować słoiki. Do każdego z nich włożyć liść lub dwa selera i wypełnić ciasno ogórkami. Zalać zalewą, uważając, by ogórki nie wystawały ponad poziom płynu.



Krok 5

Na dnie garnka ułożyć ścierkę. Wstawić słoiki tak, by nie dotykały ani ścianek, ani siebie nawzajem. Zalać wodą do ¾ wysokości słoika, włączyć gaz i gotować 10 minut od zagotowania. Ostrożnie wyjąć gorące słoiki i zostawić na blacie do góry dnem do ostygnięcia. Następnie przenieść do chłodnego miejsca. Ogórki są gotowe po 5 dniach.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.