Curry z batatami i ciecierzycą

Ekspresowe curry z batatami i ciecierzycą, w którym wykorzystuje się nie pastę, a przyprawę - dzięki temu danie jest łagodne. Idealne na piątkowy obiad dla całej rodziny. Dobrze smakuje także na zimno, dlatego sprawdzi się w opcji na wynos w sytuacjach, kiedy po prostu nie możemy odgrzać obiadu.

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 2 średnie bataty
  • 200 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 200 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki przyprawy curry
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Do podania:

  • ryż
  • limonka
  • kolendra lub natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę i czosnek drobno pokrój. Bataty obierz i pokrój w niewielką kostkę.



Krok 2

Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez ok. 1 minutę, a następnie dodaj batata i smaż jeszcze 4 minuty. Jeśli batat zbyt mocno się przysmaża, musisz dodać więcej oleju.



Krok 3

Na patelnię dodaj przyprawę curry, imbir, mleko, śmietankę i passatę pomidorową. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj, a następnie zmniejszyć ogień i gotuj pod przykryciem jeszcze ok. 15 minut. Od czasu do czasu mieszaj.



Krok 4

Dodaj ciecierzycę i gotuj pod przykryciem jeszcze 5 minut.



Krok 5

Curry przełóż na talerze. Serwuj wraz z ugotowanym ryżem, cząstką limonki oraz posiekaną kolendrą, bądź natką pietruszki. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.