Curry z batatami i ciecierzycą

Ekspresowe curry z batatami i ciecierzycą, w którym wykorzystuje się nie pastę, a przyprawę - dzięki temu danie jest łagodne. Idealne na piątkowy obiad dla całej rodziny. Dobrze smakuje także na zimno, dlatego sprawdzi się w opcji na wynos w sytuacjach, kiedy po prostu nie możemy odgrzać obiadu.

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 g ugotowanej ciecierzycy,
  • - 2 średnie bataty,
  • - 200 ml mleka Łaciate bez laktozy,
  • - 200 ml śmietanki Łaciata 30%
  • - 300 ml passaty pomidorowej,
  • - 3 ząbki czosnku,
  • - 1 cebula,
  • - 3 łyżeczki przyprawy curry,
  • - ½ łyżeczki imbiru w proszku,
  • - sól i pieprz,
  • - olej rzepakowy

Do podania:

  • - ugotowany ryż,
  • - cząstki limonki,
  • - posiekana kolendra lub natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę i czosnek drobno pokroić. Bataty obrać i pokroić w niewielką kostkę.



Krok 2

Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i czosnek, smażyć minutę, następnie dodać batata i smażyć jeszcze 4 minuty. Jeśli batat zbyt mocno się przysmaża, należy dodać więcej oleju lub kilka łyżek mleka kokosowego.



Krok 3

Na patelnię dodać przyprawę curry, imbir, mleko, śmietankę i passatę pomidorową. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.



Krok 4

Dodać ciecierzycę i gotować pod przykryciem jeszcze 5 minut.



Krok 5

Curry przełożyć na talerze. Serwować z ugotowanym ryżem, cząstką limonki oraz kolendrą bądź natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.