Ekspresowe curry z batatami i ciecierzycą, w którym wykorzystuje się nie pastę, a przyprawę - dzięki temu danie jest łagodne. Idealne na piątkowy obiad dla całej rodziny. Dobrze smakuje także na zimno, dlatego sprawdzi się w opcji na wynos w sytuacjach, kiedy po prostu nie możemy odgrzać obiadu.
Danie: Obiad
Osób: 3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Bez glutenu
Bez laktozy
Cebulę i czosnek drobno pokrój. Bataty obierz i pokrój w niewielką kostkę.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez ok. 1 minutę, a następnie dodaj batata i smaż jeszcze 4 minuty. Jeśli batat zbyt mocno się przysmaża, musisz dodać więcej oleju.
Na patelnię dodaj przyprawę curry, imbir, mleko, śmietankę i passatę pomidorową. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj, a następnie zmniejszyć ogień i gotuj pod przykryciem jeszcze ok. 15 minut. Od czasu do czasu mieszaj.
Dodaj ciecierzycę i gotuj pod przykryciem jeszcze 5 minut.
Curry przełóż na talerze. Serwuj wraz z ugotowanym ryżem, cząstką limonki oraz posiekaną kolendrą, bądź natką pietruszki. Smacznego!
Dodaj komentarz