Ekspresowe curry z batatami i ciecierzycą, w którym wykorzystuje się nie pastę, a przyprawę - dzięki temu danie jest łagodne. Idealne na piątkowy obiad dla całej rodziny. Dobrze smakuje także na zimno, dlatego sprawdzi się w opcji na wynos w sytuacjach, kiedy po prostu nie możemy odgrzać obiadu.
Danie: Obiad
Osób: 3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Bez glutenu
Bez laktozy
Cebulę i czosnek drobno pokroić. Bataty obrać i pokroić w niewielką kostkę.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i czosnek, smażyć minutę, następnie dodać batata i smażyć jeszcze 4 minuty. Jeśli batat zbyt mocno się przysmaża, należy dodać więcej oleju lub kilka łyżek mleka kokosowego.
Na patelnię dodać przyprawę curry, imbir, mleko, śmietankę i passatę pomidorową. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodać ciecierzycę i gotować pod przykryciem jeszcze 5 minut.
Curry przełożyć na talerze. Serwować z ugotowanym ryżem, cząstką limonki oraz kolendrą bądź natką pietruszki.
Dodaj komentarz