Naleśniki gryczane z serkiem waniliowym

Proste i szybkie naleśniki w odsłonie gryczanej. Są bezglutenowe, nadają się dla alergików. Możemy je podawać zarówno na słodko jak i na słono. Trzeba zacząć je przygotowywać wieczorem.

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja


Ocena

4.14/5

Oceń przepis

Ocena

4.14/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 400 g niepalonej kaszy gryczanej
  • - 80 ml siemienia lnianego mielonego
  • - 325 ml mleka sojowego
  • - 250 ml wrzącej wody
  • - 2-3 litrów wody do moczenia kaszy
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - około 80 ml oleju
  • - 2 serki waniliowe (homogenizowane)
  • - cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Kaszę płuczemy przez sito. Wkładamy ją do garnka i zalewamy 2-3 litrami wody. Zostawiamy na noc, aby napęczniała. Rano odcedzamy ją na sicie i płuczemy.



Krok 2

Siemię lniane zalewamy 250 ml wrzątku i miksujemy blenderem. Ma mieć konsystencję budyniu.



Krok 3

Wypłukaną kaszę wkładamy do miski i blendujemy, dodajemy mleko i miksujemy.



Krok 4

Kaszę łączymy z masą z siemienia lnianego. Dodajemy sól i olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Jeśli ciasto wyszło zbyt gęste dodajemy trochę wody.



Krok 5

Patelnie natłuszczamy i nagrzewamy. Smażymy naleśniki z obydwu stron, aby były lekko przyrumienione.
Następnie każdy naleśnik smarujemy serkiem waniliowym i zawijamy. Podajemy z cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.