Proste i szybkie naleśniki w odsłonie gryczanej. Są bezglutenowe, nadają się dla alergików. Możemy je podawać zarówno na słodko jak i na słono. Trzeba zacząć je przygotowywać wieczorem.
Danie: Śniadanie
Osób: 1
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Soja
Kaszę płuczemy przez sito. Wkładamy ją do garnka i zalewamy 2-3 litrami wody. Zostawiamy na noc, aby napęczniała. Rano odcedzamy ją na sicie i płuczemy.
Siemię lniane zalewamy 250 ml wrzątku i miksujemy blenderem. Ma mieć konsystencję budyniu.
Wypłukaną kaszę wkładamy do miski i blendujemy, dodajemy mleko i miksujemy.
Kaszę łączymy z masą z siemienia lnianego. Dodajemy sól i olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Jeśli ciasto wyszło zbyt gęste dodajemy trochę wody.
Patelnie natłuszczamy i nagrzewamy. Smażymy naleśniki z obydwu stron, aby były lekko przyrumienione.
Następnie każdy naleśnik smarujemy serkiem waniliowym i zawijamy. Podajemy z cukrem pudrem.
Dodaj komentarz