Zupa z kurkami i ziemniakami

Wielu z nas kojarzy ją z dzieciństwa. Pyszna zupa z kurkami i ziemniakami nie wymaga dużo czasu i pracy, a smakuje wybornie. Idealna na sezon kurkowy.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g kurek
  • - 5 ziemniaków
  • - 2 skrzydełka z kurczaka
  • - 3 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 natka pietruszki
  • - 1 cebula
  • - 3 łyżki masła
  • - ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżka majeranku

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Skrzydełka myjemy i umieszczamy w garnku, po czym zalewamy je bulionem i gotujemy.



Krok 2

Kurki oczyszczamy, cebulę kroimy w drobną kostkę. Kurki i cebulę podsmażamy na maśle.



Krok 3

Przekładamy podsmażone kurki z cebulą do garnka, dodajemy ziemniaki i wszystko razem dusimy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przyprawy i śmietankę Łaciatą. Mieszamy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.