Naleśniki po bretońsku

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżki masła Mazurski Smak
  • 3 szklanki wody
  • 2 plasterki szynki
  • 2 plasterki sera Podlaski Mlekpol

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę gryczaną wsyp do miski i zrób w niej dołek. Dodaj sól, 1 jajko i roztopione masło. Mieszaj łyżką, stopniowo zagniatając coraz więcej mąki. Powoli też dolewaj wodę, aż do uzyskania jednolitej masy.



Krok 2

Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni smarując powierzchnię odrobiną masła. Na środek naleśnika wbij jajko i smaż przez około 2 minuty, następnie obłóż jajko plastrami szynki i sera. Gdy białko będzie w połowie ścięte, a spód naleśnika lekko zrumieniony, złóż brzegi naleśnika do środka, przytrzymując je łopatką. Smaż jeszcze przez ok. 1 - 2 minuty, aż całe białko będzie ścięte. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.