Naleśniki po bretońsku

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • pół łyżki Masła Mazurski Smak
  • 3 szklanki wody
  • jajko
  • szynka
  • ser Podlaski Mlekpol

Przygotowanie

Przygotowanie:

Mąkę gryczaną wsypać do miski, zrobić w niej dołek, dodać sól, jajko i roztopione masło.
Mieszać łyżką jajko z mąką stopniowo zagarniając coraz więcej mąki i dolewając wodę. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni smarując powierzchnię odrobiną masła. Na środek naleśnika wbić jajko i smażyć przez około 2 minuty, następnie obłożyć jajko kawałkami szynki, dodać ser. Gdy białko będzie w połowie ścięte a spód naleśnika lekko zrumieniony, założyć brzegi naleśnika do środka i przytrzymać łopatką. Smażyć jeszcze przez ok. 1 - 2 minuty aż całe białko będzie ścięte.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.