Naleśniki po bretońsku

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżki masła Mazurski Smak
  • 3 szklanki wody
  • 2 plasterki szynki
  • 2 plasterki sera Złoty Mazur Mlekpol

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę gryczaną wsyp do miski i zrób w niej dołek. Dodaj sól, 1 jajko i roztopione masło. Wymieszaj łyżką, stopniowo zagniatając coraz więcej mąki. Powoli też dolewaj wodę, aż do uzyskania jednolitej masy.



Krok 2

Naleśniki usmaż na rozgrzanej patelni, smarując jej powierzchnię odrobiną masła. Na środek każdego naleśnika wyłóż ser i szynkę. Na wierzch wbij jajko i smaż przez ok. 2 min.



Krok 3

Kiedy białko trochę się zetnie, a spód naleśnika będzie zrumieniony, złóż brzegi naleśnika do środka, przytrzymując je łopatką. Smaż jeszcze przez ok. 1 - 2 min, aż do całkowitego ścięcia białka. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.