Naleśniki z serem i dżemem

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Naleśniki

  • 250 ml mleka UHT Łaciate,
  • 250 ml wody,
  • 250 g mąki,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olej do smażenia

Nadzienie

  • 250 g twarogu Mlekpol,
  • 4 łyżki śmietany Łaciata,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • słoik dżemu owocowego

Przygotowanie

Ciasto na naleśniki

Przegotowaną wodę łączymy z mlekiem, dodajemy 2 jajka, sól, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Rozgrzewamy patelnię. Smażymy naleśniki z obu stron.



Nadziewanie naleśników

Ciepłe naleśniki smarujemy twarogiem i dżemem do wyczerpania składników.



Wskazówki

Ciasto na naleśniki nie powinno być gęste, gdyż utrudnia to smażenie.

Dodaj komentarz

2 opublikowane komentarze

Michał Pliczkowski

Opublikowany: 2020-12-11 09:18:00

do masy naleśnikowej rekomenduję dodać trochę cukru, to brzegi naleśników będą fajnie chrupiące :)

Odpowiedz

Jowita Perchał

Opublikowany: 2020-12-18 11:12:00

Najlepsza masa twarogowa jest jednak z dodatkiem aromatu cytrusowego, nie wymaga ona wtedy cukru.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.