Przegotowaną wodę łączymy z mlekiem, dodajemy 2 jajka, sól, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Rozgrzewamy patelnię. Smażymy naleśniki z obu stron.
Ciepłe naleśniki smarujemy twarogiem i dżemem do wyczerpania składników.
Ciasto na naleśniki nie powinno być gęste, gdyż utrudnia to smażenie.
Dodaj komentarz
2 opublikowane komentarze
Michał Pliczkowski
Opublikowany: 2020-12-11 09:18:00
do masy naleśnikowej rekomenduję dodać trochę cukru, to brzegi naleśników będą fajnie chrupiące :)
OdpowiedzJowitaP
Opublikowany: 2020-12-18 11:12:00
Najlepsza masa twarogowa jest jednak z dodatkiem aromatu cytrusowego, nie wymaga ona wtedy cukru.
Odpowiedz