Naleśniki z ziemniakami serem i soczewicą

Autor:

Śnieżynka

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 jajko
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka Łaciate
  • 1 szkl. wody
  • Sól
  • Oliwa

Farsz:

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • 20 dag sera twarogowego
  • 1 cebula
  • 1 szkl. ugotowanej soczewicy
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Farsz

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. Do zimnych ziemniaków dodać pokruszony biały ser, cebulę, szczypiorek i osączoną soczewicę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.



Ciasto naleśnikowe

Do miski wlać mleko z wodą, dodać odrobinę soli, jajko 2 łyżki oliwy, mąkę, zmiksować. Na rozgrzanej patelni usmażyć cienkie naleśniki.




Następnie smarować farszem, przekroić na pół i składać w trójkąty. Zrumienić z obu stron na rozgrzanej oliwie.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.