Ciekawy i niecodzienny sposób przygotowania potrawki drobiowej - jeśli masz dość nudnych, powtarzanych w kółko przepisów - będzie to dla Ciebie ciekawa odmiana. Potrawka z bobem to idealny pomysł na szybki lunch.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Filety z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Jeśli są duże dzielimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy bardzo drobno. Bób gotujemy, odcedzamy i wyciągamy z łupinek.
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Koperek drobno siekamy.
Kurczaka podsmażamy na maśle, aż się zarumieni. Dodajemy cebulę i na sam koniec czosnek. Chwilę dusimy, a następnie wlewamy ok. 1/2 szklanki wody, mieszamy i dusimy jeszcze przez ok. 15 minut
Po tym czasie do potrawki dodajemy pokrojone w plasterki ziemniaki, bób, śmietankę Łaciatą, koperek i przyprawy. Dusimy razem jeszcze 10-15 minut do wyraźnego zgęstnienia sosu.
Surowego, przyprawionego kurczaka najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin, aby “przeszedł” przyprawami
Dodaj komentarz