Śliwki pokroić w kostkę, zalać alkoholem i zostawić na noc w lodówce.
Białka ubijamy na sztywno. Później stopniowo dodajemy cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt wylewamy na blachę. Pieczemy 25-30 minut w temp.180 stopni.
Masło ucieramy (najlepiej ręcznie, w makutrze), stopniowo dodajemy po łyżce Nutelli. Gdy masa będzie jednolita dodajemy upojone śliwki i taką masę kładziemy na biszkopcie i chłodzimy.
Żelatynę rozpuszamy w ciepłej wodzie i czekamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy cukier i na końcu wlewamy przestudzoną żelatynę. Chmurkę wylewamy na schłodzoną masę, posypujemy wiórkami czekoladowymi i chłodzimy.
Najważniejszy i najprzyjemniejszy etap. Należy zrobić sobie ulubioną kawę, wyciągnąć ciasto z lodówki, ukroić i delektować się smakiem Nutellowej Chmurki. Życzę smacznego!
Ciasto należy przechowywać w lodówce.
Dodaj komentarz