Osób: 6
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Bochen chleba natnij kilka razy po skosie z obu stron, tworząc ukośną kratkę. Pamiętaj aby nie przeciąć chleba na wylot.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do miseczki. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Masło rozpuść w rondelku, dodaj do niego czosnek i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty. Zdejmij z ognia i lekko wystudź. Gdy masło przestygnie dodaj do niego sól i natkę pietruszki. Całość wymieszaj.
Pomiędzy nacięcia chleba przelej masło z czosnkiem i pietruszką. 4 łyżki zostaw na później.
Plastry sera pokrój na mniejsze kawałki i poprzekładaj nimi nacięty chleb. Następnie dodaj tartą mozzarellę, upychając ją w nacięte miejsca. Tak przygotowany bochenek zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie odwiń folię. Wierzch chlebka polej odstawionym wcześniej masłem, a następnie piecz przez kolejne 7-10 minut, aby skórka lekko zbrązowiała i zrobiła się chrupiąca. Chlebek podawaj gorący. Smacznego!
Dodaj komentarz