Odrywany chleb z serem i masłem czosnkowym

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 bochenek czerstwego chleba pszennego lub pszenno - żytniego
  • 1 opakowanie tartego sera Mozzarella Mlekpol
  • 6 plastrów sera Królewskiego z Kolna Mlekpol
  • 125 g masła Mazurski Smak
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli

Przygotowanie

Przygotowanie:

Bochen chleba natnij kilka razy po skosie z obu stron, tworząc ukośną kratkę. Pamiętaj aby nie przeciąć chleba na wylot.
Czosnek obierz z łusek i przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Masło rozpuść w rondelku, dodaj do niego czosnek i gotuj na małym ogniuprzez dwie minuty. Zdejmij rondelek z ognia i lekko wystudź. Gdy masło przestygnie dodaj do niego sól oraz natkę pietruszki, całość wymieszaj.
Pomiędzy nacięcia chleba przelej masło z czosnkiem i pietruszką - zostaw 4 łyżki na później.
Plastry sera pokrój na mniejsze kawałki i poprzekładaj nimi nacięty chleb. Następnie dodaj tartą mozzarellę, upychając ją w nacięte miejsca.
Tak przygotowany bochenek zawiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C. Piecz przez 20minut.
Następnie ostrożnie odwiń folię, wierzch polej odstawionym wcześniej masłem i piecz przez kolejne 7 -10 minut, aby skórka lekko zbrązowiała i zrobiła się chrupiąca. Podawaj gorący, smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.