Odrywany chleb z serem i masłem czosnkowym

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 czerstwy chleba pszenny
  • 150 g tartego sera Mozzarella Mlekpol
  • 6 plastrów sera Królewski z Kolna Mlekpol
  • 125 g masła Mazurski Smak
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Bochen chleba natnij kilka razy po skosie z obu stron, tworząc ukośną kratkę. Pamiętaj aby nie przeciąć chleba na wylot.



Krok 2

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do miseczki. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Masło rozpuść w rondelku, dodaj do niego czosnek i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty. Zdejmij z ognia i lekko wystudź. Gdy masło przestygnie dodaj do niego sól i natkę pietruszki. Całość wymieszaj.



Krok 3

Pomiędzy nacięcia chleba przelej masło z czosnkiem i pietruszką. 4 łyżki zostaw na później.



Krok 4

Plastry sera pokrój na mniejsze kawałki i poprzekładaj nimi nacięty chleb. Następnie dodaj tartą mozzarellę, upychając ją w nacięte miejsca. Tak przygotowany bochenek zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez 20 minut.



Krok 5

Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie odwiń folię. Wierzch chlebka polej odstawionym wcześniej masłem, a następnie piecz przez kolejne 7-10 minut, aby skórka lekko zbrązowiała i zrobiła się chrupiąca. Chlebek podawaj gorący. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.