Mleczny chlebek z ziarnami słonecznika

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 300 ml mleka Łaciate
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 dag masła Łaciate
  • 0,5 szklanki łuskanego słonecznika

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże pokruszyć, rozpuścić w połowie ciepłego mleka i miodzie, wymieszać z 2 łyżkami mąki, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego rozczynu wsypać mąkę, dodać resztę mleka, wyrabiać mieszadełkami około 7-8 minut.





Krok 2

Pod koniec dodać rozpuszczone, przestudzone masło i ziarna słonecznika. Wyrabiać do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.





Krok 3

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odgazować, wyłożyć na posypaną mąką deskę, uformować bochenek, włożyć do foremki keksowej, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto naciąć w kilku miejscach ostrym nożem, posmarować wodą. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 40 minut.





Wskazówki

Chleb z tego przepisu jest lekki, miękki i puszysty. Dodatek miodu i masła nadaje chlebkowi delikatności.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.