Danie: Śniadanie, Podwieczorek
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Drożdże pokruszyć, rozpuścić w połowie ciepłego mleka i miodzie, wymieszać z 2 łyżkami mąki, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego rozczynu wsypać mąkę, dodać resztę mleka, wyrabiać mieszadełkami około 7-8 minut.
Pod koniec dodać rozpuszczone, przestudzone masło i ziarna słonecznika. Wyrabiać do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odgazować, wyłożyć na posypaną mąką deskę, uformować bochenek, włożyć do foremki keksowej, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto naciąć w kilku miejscach ostrym nożem, posmarować wodą. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 40 minut.
Chleb z tego przepisu jest lekki, miękki i puszysty. Dodatek miodu i masła nadaje chlebkowi delikatności.
Dodaj komentarz