Pierogi z serem i rodzynkami

4.00
Oceń przepis:

Autor przepisu:

Danuta Piecyk

Czas

Do 30 min

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze

Składniki

Ciasto

320 g mąki

0,5 szkl. ciepłej wody

2 łyżki oleju

Szczypta soli

1 jajko

Nadzienie:

600 g twarogu półtłustego

2 żółtka

0,5 opak. cukru waniliowego

3 łyżki cukru

Rodzynki

Dodatkowo:

Śmietanka Łaciata 18 %

Cynamon mielony

Cukier

Rodzynki

Przygotowanie

Ciasto

  • Na stolnicę wysypać mąkę, wbić jajko, dodać szczyptę soli, olej i ciepłą wodą zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką, odstawić.

Nadzienie

  • Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać cukry, żółtka i rodzynki, wymieszać. Rozwałkować ciasto na placek, foremką do pierogów wykrawać koła, nakładać farsz i dobrze zlepiać. Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia na wierzch przez 1,5 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową na talerze.

Polanie pierogów

  • Polewać pierogi śmietanką Łaciatą wymieszaną z cukrem, posypać mielonym cynamonem i rodzynkami. 

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0