Pierogi z serem i rodzynkami

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 320 g mąki
  • 0,5 szkl. ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • Szczypta soli
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 600 g twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • 0,5 opak. cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • Rodzynki

Dodatkowo:

  • Śmietanka Łaciata 18 %
  • Cynamon mielony
  • Cukier
  • Rodzynki

Przygotowanie

Ciasto
Na stolnicę wysypać mąkę, wbić jajko, dodać szczyptę soli, olej i ciepłą wodą zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką, odstawić.

Nadzienie
Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać cukry, żółtka i rodzynki, wymieszać. Rozwałkować ciasto na placek, foremką do pierogów wykrawać koła, nakładać farsz i dobrze zlepiać. Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia na wierzch przez 1,5 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową na talerze.

Polanie pierogów
Polewać pierogi śmietanką Łaciatą wymieszaną z cukrem, posypać mielonym cynamonem i rodzynkami.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.